Tuesday, June 23, 2009

Bagaimana menjadi pelabur bijak?

Pelaburan di Bursa Malaysia?

Anda tahu apa itu saham? klik sini ..Here

Sekiranya anda melibatkan diri dalam pelaburan ekuiti, anda mesti peka terhadap berita ekonomi atau tentang sesuatu syarikat yang tersenarai di Bursa Malaysia. Bukan sukar untuk mendapatkan info, cuma baca surat khabar, tonton berita(bahagian bisnes) atau layari internet. contohnya Btimes , TheStar ... Theedge .. Bernama ..

Anda boleh perhatikan pasaran dunia seperti Amerika ( Dow Jones - Market buka 9.30 mlm waktu Malaysia) klik sini YahooFinance .. Pasaran hadapan Dow Jones boleh dilihat pada web bloomberg klik sini (futures-predict untuk market Amerika yang 9.30 mlm tuu.. )

Ada juga yang sukakan rumours dalam membuat belian atau jualan , contohnya web ni Investlah..

Ada pelabur yang pernah melabur dalam forex, mengaplikasi pengetahuan mereka dalam technical analysis (graf) untuk predict pergerakan saham kegemaran mereka. Moving avarage , MACD, Trend line, contohnya klik disini..

Ada pelabur yang mahir dalam accounting, melihat sesuatu syarikat berdasarkan Balance sheet dan P&L.. Ratio seperti ROE, Div Yield, Debt mempengaruhi keputusan yang dibuat mereka , contohnya klik sini..

Anda boleh mendapatkan khidmat analisis dari para penganalisa dari syarikat broker di malaysia dan luar negara melalui CBRS research scheme Bursa Malaysia. Bagaimana nak dapatkan company analisis tu? anda kena register, free, Klik di sini..

Tahhukah anda setiap belian dan jualan saham akan dikenakan brokerage? sekarang Rm40 .. Jika anda mahu jimat 30% , Buka online trading, beli jual melalui internet cuma Rm28 sahaja( jimat RM12) .. Ingin belajar bagaimana sign up online trading klik sini (osk sahaja) , jika belum ada akaun saham (CDS) sila buka. Hubungi saya untuk maklumlat lanjut ZAM 013 - 613 316 8



Reactions:

0 comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.